Missä kuvattaisiin?

Ylioppilaskuva sillan alla graffittitaustalla

Koivukujia, kauniita maisemia ja upeita miljöitä. Kun halutaan muuta kun studiokuvia, ajatukset kuvauspaikoista kulkevat helposti edellä mainitun kaltaisiin paikkoihin. Eikä siinä mitään, kuvaajan kannalta nuo ovat yleensä helppoja kuvauspaikkoja. Valmiiksi kauniilla taustalla on vaikea epäonnistua.

Välillä on kuitenkin mielekästä kuvata hieman toisenlaisissa paikoissa. Itseäni kiehtovat esimerkiksi vanhat, rähjääntyneet seinät: halkeilevat hirret, lohkeilevat maalipinnat ja murenevat tiiliseinät luovat kuviin usein mielenkiintoista aihekontrastia. Kuvan sisäiset jännitteet yksinkertaisesti tekevät kuvasta mielenkiintoisempia. On kuitenkin tärkeä huomioida myös, miten miljöö sopii kuvattavan persoonaan ja kuvan teemaan.

Olin sopinut ylioppilaskuvauksista, jossa oli tarkoitus kuvata ensin studiossa ja sen jälkeen ulkosalla. Keskustelimme tilaajan kanssa mahdollisista kuvauspaikoista. Ajatuksissa pyörivät Kemijoen rannat, sekä koivukuja jossa syksyn värit alkoivat jo olla näkyvissä. Kuvauspäivänä mieleeni muistui sattumalta eräs lokaatio, jonka olin löytänyt talvella kuvatessani 30 asteen pakkasessa sulana höyryävää Kemijokea. Betonia ja nuorison viettämästä ajasta kertovia graffitin tekeleitä. Täydellinen paikka massasta erottuville ylioppilaskuville, kun sopivan henkinen nuorukainen löytyy! Ajoin samalta istumalta tarkistamaan paikan ja ottamaan testikuvat malliksi asiakkaalle. 

- Vaihdettaisiinko sittenkin kuvauspaikka tänne?

-Sopii!

Uskoakseni teimme oikean valinnan. Koivukujat ja jokivarret ovat kauniita kuvauspaikkoja ja olisimme saaneet kummassa tahansa varmasti hyvät kuvat. Kuitenkin itselleni kuvaajana jäi tunne, että tämän kaltainen, hieman rosoinen ja elämänmakuinen kuvauslokaatio sopi paremmin särmän oloisen nuorenmiehen ylioppilaskuvien kuvauspaikaksi.

YO-potretti sillan alla graffittien edessä