Meri-Lapin ESY:n kalenteri julkaistu

Heips. Kuulin huhuja, että osaat valokuvata. Kiinnostaisiko sinua osallistua hyväntekeväisyysmielessä Meri-Lapin Eläinsuojeluyhdistyksen seinäkalenteri-projektiin?”

Tämä loppukeväällä Facebookin kautta tullut yhteydenotto käynnisti hyvällä tavalla tekemisentäyteisen, muutaman kuukauden mittaisen oppimiskokemuksen, jonka tulokset ovat nyt vihdoinkin kaikkien nähtävillä.

Projektin tarkoituksena oli siis tehdä Meri-Lapin Eläinsuojeluyhdistyksen varainhankintaa tukemaan vuoden 2018 hyväntekeväisyysseinäkalenteri teemalla lapsi ja eläin. Kalenterilla Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistys haluaa muistuttaa, että lapsen tulon ei tarvitse automaattisesti tarkoittaa eläimestä luopumista. "Eläimen ja lapsen yhteiselo on mahdollista. Se ei välttämättä ole mutkatonta, mutta yrittämisen arvoista. Lemmikin läsnäolo opettaa lapselle vastuuntuntoa ja kunnioitusta luontoa sekä eläimiä kohtaan", kalenterin saatteessa todetaan.

Omalta osaltani asetin itselleni edellä kuvatun viestin lisäksi kuvien suhteen tavoitteeksi välittää kuvattavien lapsi - eläin -parien välinen lämmintä ja luottavainen suhde myös katsojalle. Lisäksi halusin kalenterin kuvien olevan paitsi korkealaatuisia, myös mahdollisimman vähän "poseerattuja", sekä visuaalisesti tyylikkäitä. Sellaisia, joista voin hyvillä mielin todeta: tuo on muuten minun ottama kuva. Kuvaajan kannalta haaste ei todellakaan ollut helpoimmasta päästä. Sekä lapset, että eläimet viimekädessä itse päättävät, miten ja mihin suuntaan kuvaus etenee. Kuvaajan tehtävä on paitsi suunnitella kuvaus, myös ennakoida ja reagoida nopeastikin muuttuviin tilanteisiin. Lasten ja eläinten kuvaaminen on myös todella palkitsevaa. Pienten kuvattavien luottamuksen saavuttaminen vaatii aikansa, mutta ennen kuin kuvaus on lopussa, saattaa kuvattava kiivetä kuvaajan syliin katsomaan kamerasta kuvia. Samoin kalenteriin päätyvän kuvan saaminen jokaisesta parivaljakosta ensimmäisellä kuvauskerralla ajoittain haastavista olosuhteista huolimatta tuntui joka kerta kaiken vaivan arvoiselta. 

Kalenteria myydään Kemissä Kahvila-Konditoria Miorita, sekä Torniossa Eläinlääkäriasema Euromedivet. Kalenteria voi myös tilata Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistyksestä osoitteesta merilapin.esy@gmail.com. Kalenterin hinta on 12 €/kpl, tai 20 €/2 kpl. Hintoihin lisätään mahdolliset postituskulut. Kalenterin tuotto käytetään lyhentämättömänä löytöeläinten hoitoon.

Edit. 16.10.2017: Tänään Yle uutisoi kalenterista sekä aamulla, että uusintana iltapäivällä. Uutisessa haastateltiin paitsi kuvaajaa, myös Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistyksen, että kuvattujen lasten edustajaa. Jutun nettiversion voi lukea täältä: https://yle.fi/uutiset/3-9879726

 

Meri-Lapin eläinsuojeluyhdistyksen hyväntekeväisyyskalenteri